Info Taminiau

Mijn overgrootmoeder heet Taminiau en de meter van mijn moeder was de vrouw van J.L.L. Taminiau en dus was ik nieuwsgierig waar de familie met een duidelijk franse naam vandaan zou komen.
Dat bleek uiteindelijk Belgie.
Rond 1987 heb ik ook met de heer J.J.M. Taminiau (inmiddels overleden) over het een en ander gecorrespondeerd, aangezien hij ook bezig was met de genealogie.

Toen ik hem naar een naamsverklaring vroeg stuurde hij mij de volgende verklaring

De Dictionnaire Etymologique des noms de famille de Belgique meldt dat de naam waarschijnlijk zal zijn afgeleid van de plaatsnaam 'Tamines' gelegen aan de Sambre tussen Charleroi en Namen. Daarmee ontstaat de grote waarschijnlijkheid dat meerdere malen inwoners van Tamines die zich elders vestigenden 'Tamienjo' of 'Tamino' werden. Vestigden zij zich later in Brussel dan zijn de verdere verbasteringen van de naam niet meer te tellen.