BetuweBestand

Historisch onderzoek via de computer: het BetuweBestand.
In de loop der jaren hebben we een aantal bestanden opgebouwd die we nu ook beschikbaar stellen voor andere onderzoekers.
We hebben al veel verzameld en dat wordt momenteel toegankelijk gemaakt voor de website.

De bestanden zullen zoveel mogelijk in de vorm van een flipboek opgenomen worden. Voorbeelden daarvan zijn de toponiemen-database en de literatuur-database. Bladeren als in een boek. Direct naar een bepaalde letter gaan via de tabjes. Rechtsboven in een flipboek kun je een zoekopdracht invullen. het duurt even maar dan zie je links de resultaten en kun je daar meteen naar toe.

In het literatuuroverzicht zijn alle artikelen en boeken opgenomen die verschenen zijn tot ca 1980. De volgorde is op plaatsnaam.

Het toponiemenbestand bevat duizenden vermeldingen van aardrijkskundige en zaaknamen uit de regio met hun vindplaats. Bij voorbeeld de kerk van Beusichem of veldnamen in Tricht.

Inmiddels is ook de namendatabase toegevoegd. Velen kennen deze als de Historisch Naamindex Rivierenland die we vroeger uitgaven als cd-rom. Op veler verzoek is besloten om de database weer verder te vullen met nieuwe bronnen. Uitgeven op cd-rom past niet meer in deze tijd zodat hier het bestand gewoon raadpleegbaar wordt voor iedereen. Omgedoopt in Betuws NaamRegister BNR.
En dan uiteraard het bronnenoverzicht: welke bronnen zijn gebruikt, liefst met een korte toelichting en uiteraard de vindplaats. In de loop der jaren zijn van veel bronnen de bewaarplaatsen veranderd. Aanpassen dus. Dat is nog best een klus bij ca. 650 bronnen!